21 maj 2018

pasta konopna

Czasem produkty o podobnej nazwie mają złe konotacje. Nie inaczej jest w przypadku nasion konopnych. Olej konopny uzyskiwany ze wspomnianych nasion nie ma nul wspólnego spośród marihuaną. Rozróżnia się dwójka rodzaje nasion konopnych. W Unii Europejskiej nasiona konopne siewne są kompletnie legalne a wszystkie produkty spośród nich wytwarzane. Natomiast nasiona konopne indyjskie, zwane popularnie marihuaną są zabronione. Bogactwo witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów owo jedne z nielicznych zalet oleju konopnego. Wysoka skład minerałów, witamin sprawia, iż spożywanie oleju wspomaga zdrowie organizmu ludzkiego. Przykładowo, olejek zmniejsza stany zapalne stawów, obniża cholesterol, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza zagrożenie chorób serca natomiast układu krążenia, jest bogaty w celuloza zaś olbrzymim źródłem białka. Poza zdrowiem, olej konopny wykorzystywany jest w kosmetyce. Doskonale nawilża skórę a wspomaga procesy regeneracyjne. W kuchni plus prawdopodobnie znajdować się wykorzystywany do sałatek czy też innych potraw na zimno. Jego walory smakowe są nie aż do przecenienia. Niestety po obróbce termicznej znaczna część składników odżywczych utlenia się, w takim razie olej traci daleko na swoim bogactwie.