8 lut 2017
Składniki do sushi
Sos sojowy – sos fermentowany, wytwarzany spośród ziaren soi, prażonego ziarna ryżu czy też pszenicy, wody natomiast soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, w tej chwili używany także w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone oraz gotowane z prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą natomiast później mieszane spośród grzybami kōji (Aspergillus oryzae czy też A. sojae) tudzież podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W relacje od momentu kraju pochodzenia, szczegółów receptury zaś dodanych przypraw sos nabiera różnej konsystencji a smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny i słony, indonezyjskiej – rzadki a słodki, japońskiej – wielce rzadki oraz słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się kultowy w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną teraz postać, i w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany przy użyciu otrzymywany w drodze fermentacji ryb zalewa rybny (uoshōyu – produkowany chwilowo jedynie w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Sprawdź pełną ofertę naszego e-sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na algi do sushi.